Miten päästä alkuun lomasi jälkeen
Artikkelin on kirjoittanut Yu Lan. (Suom. Steinway Piano Gallery Helsinki)
Paljon kaivattujen lomien jälkeen loma on (valitettavasti) päättymässä. Koulu ja työ kutsuvat jälleen. Kiintiöt sille, kuinka monta jäätelöä saa syödä päivässä, on otettu uudelleen käyttöön, ja vuorokausirytmi on käännettävä ylösalaisin. Herätyskello laitetaan taas soimaan, koululaukut pakataan, ja lounaspakettikuningatar alkaa tehdä päivittäisiä maksapateevoileipiä lasten nukkumaanmenon jälkeen. Kiireinen viikko on aivan nurkan takana, ja kaiken on palattava normaaliksi – mieluiten mahdollisimman nopeasti, jotta kaikki palaisi uomiinsa.
Useimmat meistä ovat maanantaiaamuna töihin tai kouluun palatessaan jo miettineet meitä odottavia tehtäviä. Työhön liittyvät haasteet ovat väijyneet mielen takaosassa ainakin viimeisen viikon ajan, joten olemme henkisesti sopeutuneet ajattelemaan työtä. Sama pätee kouluun – ja ehkä ajatukset kirjallisista tehtävistä ja arvosanoista tuntuvat jo ylivoimaisilta. Ja hassua kyllä, sama pätee myös ajatukseen paluusta soittimen ääreen.
Kahden viikon loma ulkomailla, jolloin otan aikaa ja olen pois soittimen ääreltä. “Sitten voin palata uusin voimin”, tuumimme. Sitten sää on ollut kuitenkin vähän liian hyvä, jotta rantareissu jäisi väliin… “Ei se mitään, voin aina harjoitella tänä iltana”, ajattelemme, kunnes väsyneinä ja huumaantuneina lykkäämme sen huomiselle. “Ei siitä nyt kuitenkaan mitään hyötyä ole, huomenna on parempi”. Mutta päivät sulautuvat viikoiksi, ja yhtäkkiä oletkin loppuvaiheessa, etkä ole oikeastaan soittanut soitintasi juuri lainkaan loman aikana.
“Tämä ei käy. Minun on ryhdistäydyttävä!” ajattelet, ja sitten parhaalla mahdollisella aikomuksella ja tahdonvoimalla suuntaat harjoitushuoneeseen asti, avaat pianon ja aloitat alusta lämmittelyharjoituksilla, perusasioilla ja etydeillä, ennen kuin heittäydyt innokkaasti juuri leivottujen kappaleiden pariin. Mutta ei mene kauan ennen kuin väsyt. Se ei kuulosta oikealta – itse asiassa se kuulostaa huonommalta kuin ennen lomaa. Turhautuneena alat harjoitella enemmän, pidempään ja kovemmin ja ponnistat pidemmälle. “No, anna mennä! Pystyn siihen!”
Ihmiset ovat kärsimättömiä olentoja – ja tämä näkyy erityisesti harjoituksessa. Olemme usein liian kriittisiä itseämme kohtaan ja tuijotamme sokeasti sitä, mikä ei toimi, sen sijaan että ottaisimme askeleen taaksepäin ja selvittäisimme mikä ongelma todella on. Olemme niin keskittyneitä korjaamaan asioita – sitähän meille jatkuvasti käsketään. Unohdamme kuitenkin usein, että harjoittelu vaatii energiaa, keskittymistä ja fyysistä kuntoa – ja se on selvää: emme yksinkertaisesti pysty harjoittelemaan kolmea (emmekä edes kahta) tuntia putkeen pitkän tauon jälkeen. Se on kuin urheilussa – jos et ole harjoitellut säännöllisesti pitkän aikaa, et voi vain ilmestyä paikalle ja juosta maratonia. Sanon sen siis lopullisesti: tähän ei ole mitään nopeaa ja maagista keinoa – sinun on panostettava aikaa ja energiaa harjoitteluun tästä päivästä lähtien, jotta pääset hitaasti, mutta satuttamatta itseäsi, takaisin alkuperäiseen kuntoosi.
Onneksi minulla on vinkki tähän!
Vaihtoni aikana Sibelius-Akatemiassa Suomessa minulla oli kunnia osallistua torvensoiton professori Erja Joukamo-Ampujan luennolle ja kuulla hänen tutkimuksestaan harjoittelusta. Hän esitteli harjoitussuunnitelmansa, “suunnitellun harjoittelun”, jota olen sittemmin käyttänyt kaikissa jäljellä olevissa kolmessa opiskeluvuodessani – ja olen hyötynyt siitä suuresti. Lyhyesti sanottuna suunnitelma on suunnitella harjoittelu viikosta toiseen. Jokainen viikko koostuu helpoista, keskivaikeista ja vaikeista päivistä – mutta tärkeintä on vuorotella joka toinen päivä helpon ja keskivaikean/vaikean välillä.
Tämän mallin perusteella rakennat fysiikkaasi ja kestävyyttäsi noin 4 viikon aikana lisäämällä viikosta toiseen kovia päiviä. Suunnittelu tehdään siten, että valmistaudut jatkuvasti johonkin – esimerkiksi konserttiin, kilpailuun tai vastaavaan. Viikot koostuvat siis seuraavista osista: helppo, keskivaikea, kova ja palautuminen – viimeinen viikko tulisi ottaa täysin rauhallisesti, jotta lihakset voivat rentoutua, energia uusiutuu ja voit kerätä voimia uuden viikon aloittamiseen.
Voit käyttää kahta eri tekniikkaa, kun noudatat tätä suunnitelmaa..
- Harjoittele yhtä kauan kuin yleensäkin.
Suunnittele vaikeita ja helppoja harjoituksia ja vaihda niitä joka toinen päivä.
Suunnittele 4 viikkoa niin, että soitat vähitellen yhä vaikeampaa ohjelmistoa. Ota viimeinen viikko (palautuminen) hyvin hitaasti.
- Harjoittele samalla tavalla kuin aina ennenkin.
Vaihtele päiviäsi niin, että soitat joka toinen päivä pidempään ja joka toinen päivä lyhyemmin. Suunnittele 4 viikkoa niin, että lisäät harjoitusaikaa vähän joka viikko.
Ota viimeinen viikko (palautuminen) hitaasti ja harjoittele tavallista vähemmän.
Suunnittelemalla jakson tai lukukauden tällä tavoin voit vaihdella harjoituksiasi ja välttää väsymistä samaan asiaan yhä uudelleen ja uudelleen. Jos mahdollista, palautumisviikot voidaan ajoittaa esimerkiksi syys- ja joululomien yhteyteen, jolloin voit pitää ansaitun tauon. Kovat viikot voidaan ajoittaa viikoille, jolloin sinulla on paljon töitä/konsertteja/orkesteriprojekteja tai vastaavaa. Ei haittaa, jos se ei sovi täsmälleen 4 viikon jaksoon – voit pitää palautumisviikon joko 3. tai 5. viikolla, riippuen siitä, mikä on käytännössä mahdollista.
Sen lisäksi, että rakennat fysiikkaasi, vältät tällä suunnitelmalla myös syyllisyyttä – jopa niinä päivinä, jolloin et harjoittele paljoa, koska ne ovat aikataulutettuja. Kun “pidät taukoa” tämän suunnitelman avulla, se johtuu siitä, että kehosi tarvitsee sitä palautuakseen. Tämän seurauksena tunnet olosi tyytyväiseksi ja koet parempaa keskittymistä ja vähemmän väsymystä, mikä johtaa näkyvämpiin ja kuultavampiin tuloksiin, kun tulet automaattisesti tuottavammaksi harjoittelussasi. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, et tunne stressiä, koska sinulla on pitkän aikavälin suunnitelma ennen tärkeää tapahtumaasi ja tiedät etukäteen, ettet ylitä kynnystäsi tai harjoittele väsyneenä ennen sitä. Tämä voi johtaa myös siihen, että lavakammo ja esiintymispelko vähenevät, koska tunnet itsesi fyysisesti terveemmäksi, koska olet harjoitellut mielelläsi.
Kokeile sitä, lupaan, että se toimii! Muista myös, että voit muuttaa suunnitelmaasi – mutta voit tehdä sen vain, jos sinulla on sellainen.
Pidä hauskaa!